Selånger - Stöde 33km

Den 15 april 2011 starades vi vår vandring mot Nidaros. Stämpel vid Selånger kyrkoruin och siktet västerut. Vid starten visade Laila Grubb, kyrkoherdesekreterare, oss platsen där Sankt Olof förmodats ha landstigit. Stor tack till Laila för all hjälp och så trevlig bemötande.

Vi vandrade förbi Selånger kyrka och vidare genom små byar till avtagsvägen mot Gisselåsen. Där blev asfaltsväg till grusväg och känsla av pilgrimsvandring ökade. Då grusvägen tog slut tog vi sikte mot skogbryntet långt bort där det finns en informtaionsskylt om svartbäcken.

På grund av vår tidigar start fick vi gå följade kilometer i djupsnö men vid rastplatsen i Svartbäcken var det snöfritt och väldigt fint anordnat. Vi skrev i gästboken som hängde i rastplatsens takstol och läste om Kitty och Gunnel som är de som håller platsen fin.

Vi pulsade vidare några hundra meter till vi kom ut på en grusväg som vi delade med hästar och vandringen löpte vidare ner mot en by. Mycket fin sträcka mellan Påläng till Töva. Sakta letade sig leden ut mot Vattjom och vi korsade E14 för att gå till Sankt Olofs källa som låg 10 meter in i skogen från E14. Här hade vi önskat att leden dragit på motsatt sida om E14 ända fram till källan istället för att vandra på E14 i 400 meter.

Stämpeln finns vid Sankt Olofskällan liksom en skrutting rastplats men då det bara är 10 meter från E14 valde vi att gå vidare. Det blev ett skrovmål på Luddes gatukök istället.

Från Vattjom till Nedansjö går vandring först på en byväg för att efter någon kilometer gå ut på E14 i 6 km. Under denna sträck finns mycket att önska. E14 är hårt trafikerad, har dålig luft och det finns inga alternativa vägar och inga rastplatser. Här är det bara att borra ner huvudet och gå på.

När vi äntligen sväger av in på Nedansjö byväg känns det skönt att slippa bullret från bilar. Leden slingrar sig upp på Nedansjös högst belägna punkt och vi vandrar förbi trädodling "de lux". Bygdegården påvisar byns mittpunkt och sedan ser vi Kapellbacken längre fram på vänster sida där det finns en info-stolpe.

När vi länar Nedansjö tar det emot att återigen gå upp på E14. Leden slingrar sig på och an denna stor väg fram till Österlod där vi äntligen får svänga av till vänster ner på en gammal byväg. Vi passerar det s.k. Långhuset och då byvägen återigen går upp på E 14 behöver vi bara gå någon km innan vi svänger av till höger i en luring sväng för att vandra vidare upp mot högre höjder.

Efter någon km genar leden över en privattomt och vi tror att vi gått fel. Kvinnan som bor i huset kommer ut och påvisar att det är rätt och vi går vidare över en bäck och upp mot Sankt Olofsstigen. Vi passerar Båtsmans dansbana där det brukar vara marknad på sommaren.

Nu är leden så fin och höjmetrarna börja kännas då vi svänger in på Sankt Olofsstigen och närmar oss Pedikstolen som är en enorm klippa som hänger ut från resten av berget. Vi hör ett brak ute i skogen men bestämmer oss för att det inte var en björn och går vidare ut på ett kalhygge där vi fikar med en underbar utsikt över Stöde.

Stöde samhälle tar emot oss då vi går förbi Kärvsta Gård och korsar E14 för att komma fram till Stöde kyrka och församlingshem. Vi tackar Gertrud Svensson för denna otroliga gästfrihet. Vissa personer gör ett bestående intryck vid första mötet. Gertrud återfinns i denna skara. Husrum på församlingshemmet gav oss nya krafter att gå vidare nästa dag.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)