En pilgrims funderingar

Vi läser den 11 september 2011 i almanackan och vi har kommit fram till Nidarosdomen i Trondheim. En sträckning från Selånger kyrkoruin till Nidarosdomen. 

Anledningen till en pilgrims vandring må vara ack så skilda men vissa saker pockar på om vår uppmärksamhet. Vissa bra och vissa som förhoppnngsvis går att förbättra.

Under vissa sträckor blir man stolt som pilgrim och som svensk. Tänk vilket underbart land! Allemansrätt, friskt vatten, engagerade människor och ett öppet samhälle. På andra sidan myntet ser vi en oenighet då det gäller hur vår Sankt Olofs pilgrimsled skall utvecklas, förädlas, underhållas och saluföras.

Kyrka besitter en fantastisk "resurs" med underbara byggnader och engagerade personer emedan det också finns vissa fristående sammanslutningar som också vill vara med och föra fram vår led.

Västernorrland och Jämtland sitter på en guldåder som bara väntar på att bli omhändertagen på bästa möjliga sätt. Längs leden finns möjlighet till härbärge i olika prisklasser. Matställen med möjlighet till att köpa med sig matsäck. Möjlighet till egenhändig konstnärligt hantverk. Möjlighet till försäljning av allt som rör pilgrimsmärket, silversmycken, läderarband. Listan kan göras enormt lång. Möjlighet till paketresor där pilgrimmens packning körs fram till nästa härbärge.

Men rätt ledning och styrning kan denna led förändra infrastrukturen i våra två län när det gäller turism och just vandring.

Denna led kommer att sälja sig själv om vi bara röjer den som framkomlig led och har mycket bättre märkning än idag. Bättre rastplatser och bättre möjlighet till logi. Om vi höjer blicken och kikar mot Santiago de Campostela-leden i Spanien så ser vi vart vi är på väg.

......nu går vi vidare mot gränsen och in i Norge...

När vi läser 29 maj i almanackan har vi just avslutat sträckan i Bleckåsen. Enligt vår mening en riktig toppensträcka. Fantastisk dragning av leden med hänförande utsikt över bygden och spännande vattenpassage över Åringsån.

Nu börjar vi se fördelarna med lätt packning. Vi jagar gram i lätt packning och smarta lösningar och tältet har gått från 3,9 kg till 1,6 kg.....då kanske vi skulle börja acklimatisera oss inför Frankrikevandringen med en flaska rött vin i bagaget istället? Vattenflaskan har blivit ett vattensystem med slang och sovsäcken vägen 600 gram istället för tidigare 1,6 kg. Detta ska inte bli extremt, bara ett sätt att finna ro att uppleva pilgrimsvandringen. Vårt intention att gå 50 minuter och vila 10 minuter har varit ett bra koncept för oss. Vår uthållighet har höjts och fötterna hinner få en kort vila om ompyssling.

Fram till den 5 juni har vi gått från Bleckåsen fram till Skalstugan och denna sträcka har allt. Här finns vandring av hög kvalitet och moutainbikåkning som måste vara suverän. Vi ser att vissa delar av sträckningen delas av hästridande folk vilket ställer till det för ledens hållbarhet men förlåts då detta är för fint för att undanhålla för någon.

Vi vill speciellt framhålla Hållandsgården och Ingemar. Ingemar Eklöv arbetar på Hållandsgården och besitter historiska kunskaper som framförs med inlevelse och får oss att känna oss välkomna som pilgrimmer. Ingemar är också pilgrimsguide vid pilgrimsvandringar. I våra önskedrömmar dras leden om 400 meter och passerar Hållandsgården för att sedan gå rakt ner mot SanktOlofskällan.

Nu när vi är i mål,9/11-11 och ser tillbaks på vår vandring kan vi fortfarande konstatera att markeringen på vissa sträckor är bristfällig och att stämplar fortfarande saknas, t.ex i Fränsta, Pilgrimstad, Römmen, Kyrkoruinen i Undersåker. Detta känns tråkigt då det är blanka rutor i våra pilgrimspass.

Sträckan från Duved till Skalstugan går längs asfaltsvägen Lv 322 vilket ger mer att önska. Kanske rastplats vid någon av de över 20 stycken stenvalvsbroarna?  Från Skalstugan över fjället fram till Sul är leden mycket fin och välmärkt. Från Sul till Garnes går leden över fjället men vid höga vattenflöden är det nog att föredra landsvägen.

I Stikkelstad finns det mycket att se och hotellet erbjuder rum till pilgrimskostnad. Generellt kan sägas att märkningen framledes är bra där man kan köra bil emedan det är något sämre då leden går någon mil från bilväg. Därför är fortfarande karta och kompass att föredra som säkerhetsåtgärd. Planering för proviant behövs för sträckan Stjördal - Backen - Ranheim. Härifrån är leden väl märkt fram till Nidarosdomen.

På Pilgrimsgården fick vi ett bra bemötande och erhöll Pilgrimspass och märke för att besöka Nidarosdomen gratis. Kom dock ihåg att vara ute i god tid att boka logi för kommande sträckor under vandringen. Planera inte med för långa dagsetapper utan njut och lev i nuet.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)