Borgsjö - Jämtkrogen

Det är lika skönt varje gång leden lämnar E14 så när vi styr stegen från Borgsjö och mot Sankt Olofskälla ca 1 km därifrån blir allt bara bättre och bättre. Borgsjö Hembygdsgård är väl värt ett besök även om leden ej är dragen hit. Här finns även det hus flyttat från Jämtkrogen som fungerat som gästgiveri och logi under 1650-talet.

SanktOlofs källa var en glad överraskning med fantastiskt fint anordnat med rastplats, soptunna och utedass. Här syns det väl att det finns eldsjälar som sköter om denna sträcka. Här kommer känslan av att vara pilgrim direkt.

Väl framme i  byn Tälje börjar problemen då styltningen är bristfälligt i kombination med att det tar emot att går rakt över en villatomt om det inte finns väl uppmärkt med skyltar. Vi tar mod och går förbi huset med den skällande hunden och ser en liten liten stig inne i buskaget. Kommande km delar vi leden med någon traktor som gjort sitt. Då leden svänger 90 grader höger och går parallelt med grusvägen börjar vi ta höjdmeter efter höjdmeter. Det är först då det börjar gå utför igen som leden tar av till vänster och korsar grusvägen för att följa denna till dess slut.

Vi passerar några mobiliseringsförråd där skrotade bilar står på hög och vägen avslutas med ett sandtag där en och annan slängt bl.a. använt aktivt kol och plastdunkar. Hmm....

Härifrån ändrar leden skepnad och vandringen blir underbar. Smal gammal gräsbevuxen väg som kämpar sig upp långs Husmyråsen. Där här är pilgrimsvandring när den är som bäst. När leden börjar gå utför och vi hör med och mer av motorbruset från E14 är det lätt att bli lite moloken. Men leden korsar E14 och fortsätter därefter vidare på en grusväg och leder oss bort från E14 direkt.

Vi passerar Lombäcken och husen där är värda att ta kort på. Det är otroligt fint underhållt på alla gårdar och lite sagolikt. Denna sträcka är lätt att vandra och kilometrarna flyter på. Vi passerar Lombäcks motorcrossbana och hör Harråns brus till vänster om vägen.

Plötsligt öppnar sig ett område framför oss där det är gammal ängsmark och vi läser på en skylt om Jämtkrogen som varit ett stort samlingsstället med gästgiveri på 1650-talet. Skyltningen är dålig men vi förstår att vi ska gena över tomten där ett bebott hus står. Därefter går leden upp mot E14 och vi måste gå den sista km på E14 innan vi är framme vid länsgränsen och vi får vår stämpel. 110608 har vi dock goda nyheter från mariagillet som planerar att röja en gammal basväg för att undvika alla vandring på E14 denna sträcka.

SAMMANFATTNING: Finaste sträckningen sedan starten! Bra underhållt och hög känsla av pilgrimsvandring. Till det negativa skall återigen framföras att skyltningen kan bli bättre. Speciellt vid privatmark och korsningar men även med små pinnar med skylt vid längre sträckor för att pilgrimmen skall känna sig trygg och kunna vandra i "bekymmerslös frihet."

 

 

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)