Revsund - Jamtli

Vi tar en sista titt på denna enorma kyrka och styr sedan stegen från Revsund mot byn Förberg. Vägen slingrar sig längs bergets fot för att sedan ta höjdmeter efter höjdmeter till vi befinner oss på en gräsbeväxt vänzon. Det finns inte några pilgrimsmärken men vi tittar på kartan och vet att vi ska ta oss nedför tills vi når järnvägen.

Väl nere vi spåret finns ingen led utan vi får gå på banvallen i ca 2 km. Under denna tid hinner vi utöka ordförrådet åt det mindre bra hållet. När vi äntligen når Anviken välkomnar vi grusvägen som tar oss ändå fram till Pilgrimstad.

110608 har vi dock goda nyheter från mariagillet som arbetar ideellt med leden att från Förberg efter Revsund och mot Anviken, ska leden märkas pånersidan av järnvägen och efter sjön. Detta kommer att bli en fin vandring mot Pilgrimstad.

När vi kommer in på industriområdet och läser Jämtlands Bryggeri AB på en skylt är vi överrens om att en öl skulle smaka gott. Det blir en kaffefika istället vid Pilgrimskällan i Pilgrimstad.

Tyvärr var stämplen stulen och alla byggnader på Pilgrimmernas hus låsta så vi vandrade vidare mot Svedje.

Vandringen mot Svedje och vidare förbi Hållsta kvarn håller mycket hög klass. Bra märkning och trivsam miljö. Efter Hållsta kvarn visar kartan att vi ska till höger emedan pilgrimsmärkena visa till vänster. Vi tar vänster och rundar Hållstasjön på dess västra sida och kommer fram i Linehäll utan att behövt ta många steg på E14. Stort plus för denna delsträcka!

Leden går vidare på grus och asfalt genom byarna Balsta, Slåtte, Bodal som bjuder på fenomenal utsikt och vi tar en fikapaus med fjällen som bakgrund. Vi går vidare genom Lunne, Gärde och Berge för att sedan sätta kurs mot Brunflo kyrka.

Väl framme tog prästen emot oss i kyrkan och tillsammans konstaterade vi att ingen visste vart pilgrimsstämpeln fanns. Med hjälp från ovan (prästen) framkom till slut att stämpeln var inlåst i kanslihuset. Öppettider 9-15 på vardagar.

Vi lämnar Brunflo och gör en avstickare efter någon km ner för en lång trappa till Sankt Olofskällan. Platsen var skräpig och eftersom det är en vattentäkt var dammen inhägnad.

Väl framme vid Brunflo Hembygdsgråd tar vi höger och går längs järnvägen ända fram till Östersund ca 10 km. Det är en fin vandring på grusväg och till viss del stig. Husen ligger på rad längs sjökanten och ju närmare Östersund vi kommer desto mer av fjällen syns i horisonten.

Vi följer Storsjöns strand genom hela Östersund tills vi når Jamtlis nedre ingång och letar oss fram till ett litet timrat hus som kallas Pilgrimmernas Hus och ligger nedanför resturang Hov. Det var låst och ingen stämpel fanns. I receptionen gjorde de allt de kunde för att leta redan på stämplen, utan resultat. Lite senare fick vi genom samtal reda på att stämpeln fanns i receptionen på gamla länsmuseeumet med öppettider på vardagar.

Väl framme i Östersund och Jamtli inser vi att vi må åka tillbaka imorgon till Brunflo och Jamtli för att få våra stämplar.

SAMMANFATTNING: Sträckan Revsund till Pilgrimstad har en sträcka på 2 km som är dragen vid banvallen vilket är dåligt och farligt. Denna sträckning är dock under bearbetning. Sträckan Pilgrimstad till Östersund är mycket fin och håller sig ifrån de stora vägarna. Det behövs fortfarande mer märkning och fler organiserade rastplatser. Detta kommer att förhindra nedskärpning och irritation för de boende längs leden.

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)